Alkmaar dementievriendelijk

Dementie heeft een grote impact op iemands leven en op de mensen om die persoon heen. Het aantal mensen dat lijdt aan deze ziekte neemt toe. We krijgen er dus allemaal mee te maken. Meer begrip en support voor mensen met dementie in de samenleving is dan ook belangrijk. Daarom zet de Gemeente Alkmaar zich in voor een dementievriendelijke samenleving.

In een dementievriendelijke gemeente draait het om het gemakkelijker maken van het dagelijkse leven van mensen met dementie. Dat kan, bijvoorbeeld omdat buurman, winkelier, agent, ambtenaar en anderen begrip tonen voor de ziekte en weten hoe zij mensen met dementie het beste tegemoet kunnen treden.  Begrip in de omgeving helpt.

Bewustwording en advies
Het is van belang dat we meer leren en weten over dementie. Daarom heeft gemeente Alkmaar aan Geriant gevraagd om hierbij te helpen, onder andere met:
– Campagnes om bewustwording te vergroten: hoe reageert Alkmaar?
– Scholing en advies: trainingen over dementie, scholing voor vrijwilligers en het opleiden van ambassadeurs binnen verenigingen. Heeft u interesse? Neem dan contact op met Geriant. De contactpersoon is Anja Barte (a.barte@geriant.nl).
– Netwerk- en themabijeenkomsten. Wilt u hiervan op de hoogte blijven, laat dit dan weten via Anja Barte (a.barte@geriant.nl).
– U kunt zelf online ook een korte, gratis basistraining doen.

 

HULP BIJ DEMENTIE

Gemeente Alkmaar | Heeft u hulp nodig bij de zorg voor iemand met dementie? Dan kunt u terecht bij uw huisarts of het Wmo-loket. Zij zoeken met u naar een passende oplossing. Het Wmo-loket is telefonisch bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.30 uur tot 17.00 uur. Het mailadres is wmo@alkmaar.nl.
Mantelzorgcentrum | Als mantelzorger kunt u voor ondersteuning ook terecht bij het Mantelzorgcentrum. Het telefoonnummer is  072-5627618. Het mailadres is info@mantelzorgcentrum.
Het Slimste Huis | Er bestaan diverse handige hulpmiddelen die het leven in en om het huis kunnen vereenvoudigen, bijvoorbeeld een robotstofzuiger of GPS-apparaten. Bij Het Slimste Huis Alkmaar kunt u vrijblijvend informatie krijgen over de mogelijkheden.

MEER ACTIVITEITEN? LAAT HET WETEN

Wat doet uw organisatie?
Een dementievriendelijke gemeente maken we samen. Dus wilt u hieraan bijdragen of zet u zich hier al voor in?  Laat dit weten bij de gemeente of Geriant. U kunt mailen naar rwisselink@alkmaar.nl  of A.barte@geriant.nl.

Activiteiten in Alkmaar
Er worden in Alkmaar diverse activiteiten georganiseerd voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, bijvoorbeeld het Alzheimer café.

Lees ook: Gemeente Alkmaar ontvangt vignet ‘dementievriendelijke gemeente’.

 

CONTACT

Heb je vragen of opmerkingen over deze website? Stuur ons een berichtje!

Wordt verstuurd

©2020 Slimmere Zorg. Slimmere Zorg is een project van de gemeente Alkmaar.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?