Winnnaars Grote Finale Slimmere Zorg Alkmaar bekend!

De Grote Finale Slimmere Zorg leverde afgelopen vrijdag in TAQA Theater De Vest niet alleen zes finalisten, maar ook zes winnaars op! Bij elkaar is maar liefst €100.000,- geïnvesteerd in innovatieve ideeën die al in 2015 van start gaan.

© Fotostudio Wick Natzijl,www.wicknatzijl.nl

© Fotostudio Wick Natzijl,www.wicknatzijl.nl

Samenwerking
Anjo van de Ven: “Ieder initiatief heeft in onze ogen recht op een prijs, onze zorg was vooral hoe we gingen verdelen! Dat kandidaten hun wil tot samenwerking toonden en daarmee bewezen vooral de belangen van zorgbehoevenden te willen dienen, was een belangrijke factor.”

Wijknetwerk
Het publiek in de Pleinzaal van De Vest schaarde zich bij de bepaling van de Publieksprijs van 5.000 euro met hun keuze voor bewonersonderneming De Oever volledig achter de jury. De bewonersonderneming brengt een vitaal wijknetwerk tot stand dat de informele zorg in, voor en door de wijk versterkt en organiseert. Sleutelfiguren informeren elkaar en schakelen elkaar zonodig in.

Welzijn op Recept
Al tijdens hun pitch liet De Oever weten dat dit project valt of staat met samenwerking.
Daarom hadden zij al voor de finale toenadering gezocht én gevonden bij een andere finalist, WonenPlus,. Hun idee ‘Welzijn op Recept’ verbindt huisartsen en andere zorgverleners in de buurt (maatschappelijk werk, buren, mantelzorgers etc.), met de inzet van ‘Samenkracht’vrijwilligers.

Tablet
Een andere finalist, De Compaan, is de derde beoogde partner in het project van De Oever. De Compaan is een idee van Joost Hermanns en is een tablet dat speciaal ontwikkeld is voor ouderen. Gebruikers kunnen foto’s ontvangen, berichten uitwisselen en beeldbellen, zonder dat ervaring met computers is vereist. De Compaan kan ook een signaleringsfunctie hebben, bijvoorbeeld naar zorgalarmcentrales.

Pilot
De jury wil dat de drie initiatiefnemers hun ideeën in Oudorp als pilot vorm gaan geven. Bij succes wordt de pilot dan ook in de rest van Alkmaar opgezet. De bewonersonderneming De Oever werd ter plekke door juryvoorzitter Anjo van de Ven tot coördinator uitgeroepen.
Daarvoor ontving De Oever bovenop de 20.000 euro prijzengeld nog eens 5.000 euro extra. WonenPlus ontving voor de uitwerking van hun idee eveneens 20.000 euro. De Compaan kreeg 15.000 euro om de ideeën van De Oever en WonenPlus met de inzet van voldoende tablets en bijbehorende apps te ondersteunen.

Dagelijkse routine-app

De AZA-App van thuiszorgorganisatie Altijd Zorg Aanwezig, ontving een bedrag van 20.000 euro. AZA bedacht een app die de dagelijkse routine van clienten met pictogrammen, beelden en signalen ondersteunt. De app signaleert dat iets moet gebeuren (post openen, stofzuigen, ramen en deuren sluiten etc.) en is vooral bedoeld voor volwassenen met psychiatrische problematiek of een verstandelijke beperking en ouderen met beginnende dementie.

Aanmoedigingsprijzen
De twee overige finalisten, MON-praktijk met Aan tafel! (ondersteuning van jonge mantelzorgers) en Stichting Present met Social Return (zinvolle dagbesteding voor mensen met een slechte gezondheid, kleine beurs en/of klein netwerk) ontvingen een aanmoedigingsprijs van 5.000 euro om hun ideeën nog verder uit te werken en meer verdieping te geven.

Crowdfunding
Slimmere Zorg wil via het online platform vanaf oktober nieuwe initiatiefnemers maar ook bestaande ideeën ondersteunen met crowdfunding (financieringsvorm waarbij veel investeerders kleine bedragen investeren) en crowdsourcing.(een netwerkmix/denktank van doelgroep, belanghebbenden en mogelijke investeerders). Daarover kreeg het publiek na de pauze nog een levendige presentatie voorgeschoteld door het bedrijf Douw&Koren, Crowdfunding Consultancy.

Slimste Huis

Met de afronding van de tweede ronde start voor Slimmere Zorg een nieuwe fase in haar bestaan. Namelijk als innovatienetwerk pur sang met voortaan ook een fysiek adres: in het nieuw te openen Slimste Huis Alkmaar. Dit wordt gevestigd in shoppingcenter Noorder Arcade en is daarmee de enige woning tussen de winkels. Behalve ’s zondags houdt het Slimste Huis Alkmaar iedere middag Open Huis voor iedereen die geïnteresseerd is in hedendaagse oplossingen om zo lang mogelijk thuis te blijven leven. Smart Homes, het Kenniscentrum Domotica en Slim Wonen treedt hierbij op als partner voor de gemeente. Vanaf 26 september is het pand open voor publiek.

0 Reacties

Laat een reactie achter

CONTACT

Heb je vragen of opmerkingen over deze website? Stuur ons een berichtje!

Bezig met versturen

©2018 Slimmere Zorg. Slimmere Zorg is een project van de gemeente Alkmaar.

Log in met uw gegevens

Wachtwoord vergeten?