Gemeente ontvangt predicaat ‘dementievriendelijke gemeente’

 

Op donderdag 21 september, tijdens Wereld Alzheimer Dag, heeft gemeente Alkmaar het predicaat ‘dementievriendelijke gemeente’ ontvangen. Daar omheen vonden in de stad verschillende activiteiten plaats.

Het programma van Alzheimer Dag Alkmaar startte met een aantal acteurs op straat die zich aan nietsvermoedende voorbijgangers presenteerden met zogenaamde ‘verwarde vragen’ en gedragingen waaraan mensen met een vorm van dementie doorgaans herkend kunnen worden. Aan de inwoners werd vervolgens gevraagd wat hun eerste gedachten waren en of ze enig idee hebben hoe ze het beste kunnen reageren als ze daadwerkelijk geconfronteerd worden met een dementerende met vragen, verwardheid of opmerkelijk gedrag. De verdere activiteiten vonden plaats in Filmhuis Alkmaar en bibliotheek De Mare.

Vignet is startpunt
Na een voorlichting door welzijnsorganisatie Geriant in Filmhuis Alkmaar was het aan presentatrice Angela Groothuizen (o.a. het programma Voor ik het vergeet, over jong dementerenden) om wethouder Anjo van de Ven en bestuursvoorzitter Adri Steenhoek naar voren te roepen. Na een korte rede overhandigde Steenhoek namens Alzheimerstichting het vignet ‘dementievriendelijke gemeente’ uit aan Anjo van de Ven. Hij benadrukte daarbij dat het in ontvangst nemen van het beeldmerk geen eindpunt maar een startpunt is; iets dat Van de Ven van harte onderstreepte door te laten weten dat er de komende jaren nog meer aandacht zal komen voor projecten en initiatieven gericht op inwoners met dementie. Gemeente Alkmaar streeft al langer naar de benoeming tot dementievriendelijke gemeente en daartoe zijn verschillende initiatieven opgezet en ondersteund, waaronder een kleinschalige ontmoetingsplek in de wijk Spoorbuurt. Eerder dit jaar ontwikkelde  Geriant in opdracht van de gemeente een actieplan waarin onder andere voorlichting en trainingen aan bod komen.

0 Reacties

Geef een antwoord

CONTACT

Heb je vragen of opmerkingen over deze website? Stuur ons een berichtje!

Wordt verstuurd

©2020 Slimmere Zorg. Slimmere Zorg is een project van de gemeente Alkmaar.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?