Verslag eerste bijeenkomst Versterking Mantelzorgondersteuning

Op woensdag 23 maart kwamen in het Slimste Huis Alkmaar de gemeente en aanbieders van mantelzorgondersteuning bij elkaar voor de eerste sessie van het thema Versterking Mantelzorgondersteuning.

Tijdens deze eerste bijeenkomst werd de opzet voor een integraal plan uitgewerkt. Met dit plan kunnen partijen samen optrekken in de versterking van mantelzorgondersteuning in Alkmaar. In het plan komen onder andere herkenbaarheid en vindbaarheid van mantelzorgondersteuning aan bod, maar ook communicatie en interactie tussen bijvoorbeeld doorverwijzers en potentiele gebruikers. De verschillende elementen van het plan worden aankomende tijd in kleinere groepjes uitgewerkt.

De meeste deelnemers kennen elkaar al uit het werkveld: naast procesbegeleider Anne de Gee, beleidsmedewerker Krista van Slageren en Wmo-klantmanager Sterre van der Pol waren deelnemers vanuit het Mantelzorgcentrum, Humanitas en Stichting WonenPlus aanwezig. Tijdens de bijeenkomst kwamen verschillende casussen aan bod die bij iedereen veel herkenning opriepen: er ontstonden direct levendige gesprekken over soortgelijke voorbeelden, mogelijke oplossingen en de obstakels waar de organisaties samen tegenaan lopen – een mooie voedingsbodem voor het project Versterking Mantelzorgondersteuning.

Voor de inhoud van het plan wordt vervolgens een voorzet gedaan met de volgende aandachtspunten:

  • Herkenbaar en vindbaar (o.a. voor wie?)
  • Passend (o.a. vraag is leidend)
  • Volledig (o.a. uiteenlopend aanbod)
  • Pro-actief (o.a. belang van signalering)
  • Communicatie (o.a. welke middelen inzetten?)

Aan de groep nu de uitdaging om samen tot een integraal plan te komen dat tijdens de volgende bijeenkomsten steeds verder wordt uitgewerkt. De eerstvolgende bijeenkomst (eind) april staat in het teken van de planonderdelen passend en pro-actief, gevolgd door een sessie in het teken van expertise vanuit de aanbodkant (‘van buiten naar binnen’) en tot slot in juni een bijeenkomst over herkenbaarheid en communicatie (tevens met inbreng van expertise van buitenaf). Naar verwachting kan het plan eind juni worden gepresenteerd tijdens de Open Dagen (24 en 25 juni) van het Slimste Huis Alkmaar, waarbij mantelzorg het centrale thema is.

0 Reacties

Geef een antwoord

CONTACT

Heb je vragen of opmerkingen over deze website? Stuur ons een berichtje!

Wordt verstuurd

©2020 Slimmere Zorg. Slimmere Zorg is een project van de gemeente Alkmaar.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?