Nooit meer alleen met behulp van technologie

Ouder worden, er komt een hoop bij kijken. Eenzaamheid speelt daar triest genoeg ook regelmatig een rol in. Maar dat geldt niet enkel voor senioren. Hoe dit voorkomen kan worden? Technologie biedt de oplossing! Denk aan beeldcommunicatie, platformen voor sociaal contact, enzovoorts. Maar ‘je moet er maar op komen’.
Om de rol van technologie nog eens extra te benadrukken, heeft het Slimste Huis op 4 en 5 maart 2016 open huis georganiseerd met als thema: Nooit meer alleen met behulp van technologie. Bezoekers kregen een goede indruk van de mogelijkheden om lang gezond, veilig en prettig in de eigen woning te blijven wonen.03e05052-f781-4589-99f6-0aba2e286c2c

De markt is vol met innovatieve producten, met slimme communicatiesystemen, communities, apps, platforms, apparaten. Maar ziet de eindgebruiker door de bomen het bos nog wel? Wanneer gebruik je het een en wanneer zet je het ander in? Daarvoor moet je toch eerst weten wat er zoal op de markt is, waar het voor bedoeld is, welk “probleem’ het wil oplossen.

Tijdens het open huis vrijdag 4 en zaterdag 5 maart waren er specialisten aanwezig om informatie te geven over de nieuwe technieken. Zo voegt beeldbellen bijvoorbeeld veel kwaliteit toe aan een gesprek met familie en vrienden maar ook met de huisarts, mantelzorger of professionele zorgverlener. Op een laagdrempelige manier hebben bezoekers kennis gemaakt met de mogelijkheden die er al zijn.

Ruim tweehonderd mensen hebben een bezoek gebracht aan het Slimste Huis in Alkmaar. Zij kregen om 15:00 uur een gratis Expeditie High Tea aangeboden met uitleg over technologie voor huis-tuin-keuken en zorg. Deze speciale Expeditie-SlimThuis High Tea werd gepresenteerd door Marianne Schenderling. Zij gaf informatie en uitleg over de ondersteunende rol van technologie en wat dit voor bijvoorbeeld hun zelfstandigheid en zelfredzaamheid kan betekenen. Natuurlijk hoort daar ook informatie bij over slimme oplossingen zoals communicatie op afstand, veilig- en comfortabel wonen en leven én mobiliteit. In een winkelwagentje lagen verschillende producten, zoals beeldbeltablets, Apps op iPad, persoonsalarmering, zodat aanwezigen deze konden zien.

Bedenkers, ontwikkelaars en leveranciers van de slimme oplossingen brachten in tweeënhalve minuut de essentie van hun dienst of product onder de aandacht. De bezoekers kregen zodoende snel en duidelijk inzicht in onder beeldbellen, communities en regelapps, thuistechologie en persoonsalarmering. In wat het is, wat het kan, voor wie het bedoeld is, wat het oplost en vooral ook wat het hem/haar als gebruiker oplevert.

 

 

Presentaties / productinformatie

Expeditie Slim Thuis
De Expeditie-SlimThuis met SlimoTheek is er voor iedereen die meer wil weten over zorgtechnologie, veiligheid, gemak en comfort in en rond huis.
www.expeditie-slimthuis.nl

Alkmaar Voor Elkaar
Op zoek naar passend vrijwilligerswerk of juist hulp nodig? Op Alkmaarvoorelkaar.nl vind je elkaar gemakkelijk en veilig. Plaats ook je vraag en aanbod!

Compaan
De Compaan is een tablet speciaal ontwikkeld voor ouderen. Simpel in gebruik. Familie en vrienden communiceren met de Compaan via het Compaan Portaal, de online familie-omgeving die overal ter wereld bereikbaar is. Via mobiele telefoon, tablet of gewoon via de computer.
www.uwcompaan.nl

MiBida
Een online platform, waarbij alle mogelijkheden samen komen: sociaal contact, welzijn, mantelzorg, de 1e lijn, thuiszorg en specialistische zorg.
mibida.nl

Philadelphia : Beeldbellen met een zorgverlener
Philadelphia werkt met een nieuwe manier om cliënten direct ondersteuning te geven, door middel van beeldbellen. Het stimuleert de eigen regie van de cliënt en verkleint de behoefte aan ‘live’ ondersteuning aan huis.
www.philadelphia.nl

Mantelzorgcentrum
Het Mantelzorgcentrum is het expertisecentrum mantelzorg voor de regio Noord-Holland Noord. Het centrum houdt zich bezig met het vergaren en verspreiden van kennis, het ontwikkelen van een passend aanbod voor mantelzorgers en biedt onderdak aan vier mantelzorgmakelaars en twee mantelzorgconsulenten voor de regio’s Noord-Kennemerland en de Kop van Noord-Holland.
www.mantelzorgcentrum.nl

Nettie
Nettie verbindt mensen in een groep en zorgt dat iedereen in die groep precies weet wat er geregeld moet worden en wie dat regelt.
Nettie

Evean Thuis Pluskoffer
Om mensen met dementie langer zelfstandiger thuis te laten wonen, is de Evean Thuis Pluskoffer in het leven geroepen. In deze koffer zitten technische hulpmiddelen, zoals een bewegingssensor en rookmelder.
Thuis Pluskoffer

Dementia-app
De Dementia-app helpt bij het ontzorgen van mensen met dementie en hun directe omgeving. Het contact via de app bevordert bovendien de sociale betrokkenheid en draagt bij aan de kwaliteit van leven.
www.dementia-app.nl

Wuzzi
Mobiel alarm Wuzzi Alert is een mobiel alarm voor binnen en buiten. Wuzzi Alert zorgt voor een zeker en veilig gevoel, met een druk op de knop is hulp altijd dichtbij, dag en nacht.
www.wuzzialert.com

Vlinder
Een seniorenalarm dat ouderen in contact houdt met hun omgeving slaat bijzonder goed aan.
vlinderalarm.com

Vahlkamp
Vahlkamp ontwikkelt alarmsystemen, eventueel in combinatie met domoticadiensten, voor het brede terrein van de gezondheids-, ouderen-, psychiatrische – en gehandicaptenzorg.
www.vahlkamp.nl

Smart Floor 
De Smart Floor van The Surface Network bestaat uit een aantal draadloze sensor-units in de vorm van vloertegels. Deze vloertegels kunnen autonoom gelegd worden in elk desgewenst patroon. De vloer detecteerd vallende personen en kan beweegpatronen (of juist gebrek aan beweging) ik kaart brengen voor mantelzorgers en zorgverleners.
The Surface Network

ZorgIn
Dit huiskamerproject creëert een ontmoetingsplaats waardoor allerlei mensen uit de wijk onderling vertrouwen ontwikkelen en elkaar zo laagdrempelig kunnen ondersteunen. In dit project wordt ontdekt hoe met behulp van techniek meer mensen in de wijk bereikt kunnen worden en hoe het contact kan worden versterkt.
ZorgIn

0 Reacties

Laat een reactie achter

CONTACT

Heb je vragen of opmerkingen over deze website? Stuur ons een berichtje!

Bezig met versturen

©2018 Slimmere Zorg. Slimmere Zorg is een project van de gemeente Alkmaar.

Log in met uw gegevens

Wachtwoord vergeten?