Leersessie dementievriendelijke dagbesteding

Op woensdag 7 december vond in Het Slimste Huis een werkbijeenkomst plaats over laagdrempelige, wijkgerichte en dementievriendelijke dagbesteding. Deze middag werd actief voortgebouwd op eerdere Slimmere Zorg-bijeenkomsten binnen het thema Innovatie Dagbesteding.

Door Fouad El Hajoui, die ook de eerdere bijeenkomsten leidde, werd een korte terugblik geboden op het onderwerp. In juni gaf onderzoeker Paul Jansen toelichting op dagbesteding voor ouderen en specifiek voor mensen met dementie. Hij wees onder andere op risicofactoren als hoge bloeddruk, depressie en weinig fysieke inspanning. Daarbij gaf hij aan dat een op de drie gevallen van dementie voorkomen kan worden als men kijkt naar leefstijlfactoren. Onder andere voldoende beweging, gezond eten, sociale interactie en mentale uitdaging kunnen bijdragen aan het vertragen of zelfs voorkomen van dementie. Deze factoren zouden dan ook een rol moeten spelen als het gaat om waardevolle dagbesteding voor ouderen.

Om dit op de gemeente Alkmaar toe te spitsen, staat deze middag in het teken van samen nadenken over dementievriendelijke dagbesteding in Alkmaar en omgeving. Wat bestaat er al? Wat zou er beter kunnen? Wat missen we nog?

Inkijkje in aanbod
Vanuit Geriant vertellen Anja Barte (Accountmanager Geriant Scholing & Advies), Paul-Jeroen Verkade (regiomanager) en Linda Olthof (casemanager) over hun aanbod dat reikt van trainingen voor Wmo-consulenten tot voorlichting op scholen. Daarnaast biedt Geriant hulpverlening aan mensen met dementie en hun naasten. In Alkmaar bedienen zij zo’n vijfhonderd klanten: voor Geriant komt de invulling van zinvolle dagbesteding dan ook dagelijks terug. In de praktijk lopen zij onder andere aan tegen beperkte flexibiliteit, bijvoorbeeld als mensen bijvoorbeeld juist ’s avonds gebruik willen maken van dagbesteding terwijl dit alleen overdag wordt aangeboden, of als mensen slechts twee uur opvang nodig hebben terwijl er alleen complete dagdelen beschikbaar zijn. Het liefst zouden zij alle cliënten vanzelfsprekend zo goed mogelijk op maat willen begeleiden richting passende dagbesteding. Dat is ook wat Sylvia Pijnacker van zorgaanbieder ZorgIn voor ogen heeft. Met haar initiatief biedt ze mensen op een heel laagdrempelige manier de mogelijkheid om samen te komen en activiteiten te ondernemen. Gezien en gehoord worden is, ook volgens haar ervaringen, van groot belang voor het welzijn van cliënten. Er wordt dan ook veel aandacht besteed aan de individuele vragen en wensen én er wordt vooral gekeken naar persoonlijke kwaliteiten. Een visie die in de basis wordt gedeeld door zorgaanbieder ZorgCirkel, zo vertelt Maaike van der Linden Vooren,  maar waar steeds vaker cliënten met een zwaardere zorgvraag worden verwelkomd. Hierdoor is het lastiger om de dagbesteding volledig af te stemmen op de persoonlijke wensen van de cliënt. Het liefst zouden zij als begeleiders meer tijd en ruimte hebben om iedereen voldoende individuele aandacht te geven.

Korte brainstorm
Na deze korte presentaties volgt een brainstorm over dagbesteding: hoe kan de dagbesteding in de regio Alkmaar verder worden ontwikkeld en verbeterd? Uit de groep komen uiteenlopende ideeën naar voren, zowel concreet als minder concreet. Een concreet idee is bijvoorbeeld om vanuit bestaande sportverenigingen zogenaamde ambassadeurs te koppelen aan cliënten die met begeleiding (een maatje) kunnen bewegen. Dit is een eenvoudig concept dat groot effect kan hebben. Een ander idee is om te zorgen dat onderlinge samenwerking tussen partijen beter gefaciliteerd wordt, zodat cliënten uiteindelijk van deze samenwerking kunnen profiteren.

De verzamelde ideeën zullen de basis vormen voor een verder te ontwikkelen werkplan. Bij de invulling van dit werkplan in 2017 worden de aanwezige partijen wederom van harte uitgenodigd hier een bijdrage aan te leveren.

0 Reacties

Geef een antwoord

CONTACT

Heb je vragen of opmerkingen over deze website? Stuur ons een berichtje!

Wordt verstuurd

©2020 Slimmere Zorg. Slimmere Zorg is een project van de gemeente Alkmaar.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?