AZA: Altijd Zorg Aanwezig

Jos Struik legt uit hoe de AZA-app het mogelijk maakt dat er continu ondersteuning aanwezig kan zijn. Met dit concept won Altijd Zorg Aanwezig een geldbedrag van €20.000.

De huidige situatie

Hulp bij het huishouden en begeleiding zijn enerzijds gericht op fysieke hulp bij mensen die iets zelf niet meer kunnen (bijv. zwaar huishoudelijk werk) en anderzijds gericht op het organiseren en stimuleren. Met name bij clienten met een psychiatrische problematiek, waaronder dementerenden in een vroeg stadium, is het op het juiste moment signaleren en herinneren en het aanbrengen van structuur van belang. Eigenlijk hebben deze clienten behoefte aan iemand die ze dagelijks helpt om taken die ze zelf vergeten of niet kunnen organiseren op te pakken. Vaak zien we dat deze clienten veel uren begeleiding krijgen naast de uren hulp bij het huishouden. Dat is een kostbare oplossing en is nog steeds bepekrt tot de dagen/uren dat de hulp/begeleider aanwezig is. Gedurende de avonden en in het weekend is deze hulp niet aanwezig.

De toekomstige oplossing

Ontwikkel een app die gebruikt kan worden met een smartphone, tablet (IPad) of zelfs via de TV waarmee de dagelijkse routine met pictogrammen, beelden, instructiefilmpjes en signalen ondersteund kan worden. Het is feitelijk een digitale sterk visueel opgezette agenda. Een agenda die voorzien is van alle huishoudelijke- en begeleidingstaken zoals die standaard ook worden geindiceerd. De app neemt deze taken uiteraard niet over, maar kan signaleren dat iets zou moeten gebeuren (post openen, stofzuigen, ramen en deuren sluiten, boodschappen halen etc. etc.). Per client kan uit deze taken gekozen worden welke taken in de agenda van de client moet worden opgenomen en wat er op dat moment (mee) gedaan moet worden. Aan een taak kan een instructiefilmpje gekoppeld worden, kunnen aanwijzingen die samen met de begeleider zijn opgesteld worden getoond, kan contact gezocht worden met de hulp etc.

0 Reacties

Geef een antwoord

CONTACT

Heb je vragen of opmerkingen over deze website? Stuur ons een berichtje!

Wordt verstuurd

©2019 Slimmere Zorg. Slimmere Zorg is een project van de gemeente Alkmaar.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?