De Compaan wint €15.000

Joost Hermanns vertelt over het idee van De Compaan, waarmee hij bij Slimmere Zorg €15.000 won.

De huidige situatie

Digitale communicatie kan mantelzorg en professionele zorg voor oudren een stuk plezieriger en efficienter maken. Bij plezierig kan men denklen aan het eenvoudig delen van foto’s van kleinkinderen met hun oma, beeldbellen met zoon of dochter die aan de andere kant van het land woont en samen online een spelletje spelen. Efficienter kan liggen in het facilteren van de mantelzorg of zelfs de professionele zorg via digitale mideelen, beeldbellen in laats van een fysiek bezoek, medicijnentrouw en de coordinatie van alle zorgtaken.

Participatie van de oudere in de digitale communicatie kan de resultaten enorm versterken. In de praktijk is dit echter lastig, ervaring leert dat een bepaalde groep ouderen het moeilijk vind om met computers of normale tablets om te gaan. Op het moment dat ouderen zorg nodig krijgen en digitale zorg van extra waarde kan zijn, blijken ouderen het helemaal lastig te vinden.

Ik maakte dit mee in mijn eigen omgeving toen mijn 90-jarige oud-tante na een val in een revalidatiekliniek terecht kwam. Het was lstig om een bvaste telefoonlijn aangelegd te krijgen en gebruik van een reguliere mobiele telefoon of een tablet bleek op dat moment lastig. We zochten een tablet die simpel in gebruik was, waar niets verkeerd kon gaan en waar we toch mee konden communiceren. Het idee van de Compaan was geboren.

De toekomstige oplossing

De Compaan is een tablet speciaal ontwikkeld voor ouderen. Het biedt ouderen de mogelijkheid digitaal te communiceren zonder dat ervaring met computers nodig is. Dankzij het toegankelijke ontwerp, de grote knoppen en de eenvoudige navigatie, kunnen we ouderen deelgenoot maken van onze hedendaagse online activiteiten. Met de Compaan kunnen ouderen foto’s en berichten ontvangen, op de hoogte blijven van het lokale nieuws, hun leven organiseren door de agendafunctie en vanaf maart beeldbellen en spelletjes doen. Ook faciliteert de Compaan diverse (mantel)zorgtaken die de zorg voor ouderen makkelijker kan maken zoals het samen beheren van taken, een logboekfunctie, medicijnenreminders en een “check in” functie waardoor je weet dat het goed gaat met uw dierbare.

De Compaan staat niet op zichzelf maar is onderdeel van een veilige online omgeving waar familie en vrienden, op uitnodiging, toegang toe hebben. Deze omgeving neomen we de Compaan Portaal. Dit kan via iedere computer met een internetverbinding of met een smartphone. Uiteraard is de communicatie streng beveiligd en vindt deze plaats binnen een afgesloten omgeving. U bepaalt wie toegang heeft tot de Compaan die door uw ouders wordt gebruikt en welke functionaliteiten die gebruiker heeft.

0 Reacties

Geef een antwoord

CONTACT

Heb je vragen of opmerkingen over deze website? Stuur ons een berichtje!

Wordt verstuurd

©2019 Slimmere Zorg. Slimmere Zorg is een project van de gemeente Alkmaar.

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?